udruga hrvatskih učitelja likovne kulture

O udruzi

UHULI je organizacija učitelja likovne izobrazbe likovne kulture u osnovnim, srednjim i visokim školama, a djeluje kroz organiziranu mrežu članstva. Svojim se djelovanjem bori za programirano podsticanje likovnog odgoja i obrazovanja, estetske osjetljivosti i estetske kritičnosti dječjeg likovnog stvaralaštva u kojem se ističu vrednote slobode, nacionalne ravnopravnosti i očuvanja prirode i čovjekova okoliša. UHULI je članica međunarodne organizacije za odgoj putem umjetnosti, INTERNATIONAL SOCIETY FOR EDUCATION THROUGH ART (InSEA) pa kao takova predstavlja u InSEA-i hrvatsko školstvo u području likovnog obrazovanja.

Aktivnosti:

Od svog osnutka Udruga hrvatskih učitelja likovne izobrazbe aktivno djeluje u usavršavanju učitelja razredne nastave i učitelja likovne kulture. Kroz razne seminare i aktive pridonosi upoznavanju učitelja razredne i predmetne nastave sa novim programskim sadržajima likovne kulture.

Tijekom 1997.-2015. godine Udruga hrvatskih učitelja likovne izobrazbe priredila je niz značajnih izložbi dječjeg likovnog stvaralaštva (“Uskrs i dijete”, “Igrajmo se- raščlanimo sliku-izmijenimo sadržaj”, “Tradicija i suvremenost”, “Za svaki zdravi dan”) osnovnih škola u Hrvatskoj i dopunskih škola u inozemstvu. Najbolji likovni radovi izložbe “Tradicija i suvremenost” izloženi su na 31. Svjetskom kongresu Međunarodne organizacije za odgoj putem umjetnosti (InSEA) u New Yorku u kolovozu 2002. godine na međunarodnoj izložbi “Umjetnost nas uči” i objavljeni u posebnoj knjizi i na CD-u koji je InSEA publicirala 2003. godine. Najbolji likovni radovi izložbe “Tradicija i suvremenost – Gradimo čuvajući prirodu i baštinu” bili su izloženi na 32. Svjetskom kongresu InSEA u Osaki, Japan u kolovozu 2008 i 2011. godine na 33. Svjetskom kongresu InSEA u Budimpešti.

 

Programi koje Udruga hrvatskih učitelja likovne izobrazbe provodi:

 1. Program prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži Zagreba UHULI već godinama provodi u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom za učenike osnovnih škola grada Zagreba
 2. I Sabor likovnih pedagoga Republike Hrvatske s temom «Sretna se djeca po crtežu poznaju» održan je 19. i 20. svibnja 2005 godine u «Školskoj knjizi» u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Na Saboru je sudjelovalo 129 sudionika (odgajatelja, učitelja razredne i predmetne nastave, pedagoga iz škola i  djelatnika koji rade u ustanovama za rehabilitaciju djece s oštećenjima, art terapeuta i sveučilišnih profesora. iz cijele Hrvatske).
 3. Tradicija i suvremenost projekt se provodi petnaestu godinu pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske,  za sve osnovne škole u Hrvatskoj i dopunske škole izvan zemlje. Svrha projekta je poticanje i razvijanje dječjeg likovnog stvaralaštva. Ujedno je i cilj projekta da se mladi upoznaju s vrijednostima narodne, kulturne i prirodne baštine naslijeđa te tako pridonose očuvanju narodne i nacionalne kulture i nacionalnog identiteta.

 

Upravljačko tijelo:

 • Emil-Robert Tanay – Predsjednik udruge
 • Zlatka Mencl-Bajs – Dopredsjednik udruge
 • Danica Sloković – Tajnica udruge

 

Upravni odbor:

 • Emil-Robert Tanay – Predsjednik udruge
 • Zlatka Mencl-Bajs – Dopredsjednik udruge
 • Mirjana Pavlinović Pivac
 • Čedna Sliško
 • Marija Vuletić
 • Anita Mašić
 • Lahorka Rožić

 

Nadzorni odbor:

 • Zrinka Budimir
 • Ivan Risek
 • Iris Poljan

 

 

Pin It on Pinterest

Share This