udruga hrvatskih učitelja likovne izobrazbe

“Tradicija i suvremenost – izložbe dječjih likovnih radova – pregled djelovanja” bogat je pregled uspješnog,  hvalevrijednog projekta kojega je 20 godina vodio akademski slikar profesor emeritus Emil Robert Tanay na čelu UHULI-ja kojem je bio predsjednikom.

Projekt je kroz 17 godina imao podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a posljednjih godina i pomoć Ministarstva kulture, Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i pomoć entuzijastičnih članova udruge.

Izložbe su se od 2001. godine do 2019. godine održale u Muzeju Mimara, a i virtualna izložba kojoj su u 2020. sudbinu, nažalost, odredili pandemija COVIDA-19 i potres, prezentirana je na mrežnim stranicama muzeja Mimara.

Natječaj i izložba je tijekom ovih dvadeset godina imala za cilj pridonijeti upoznavanju i očuvanju tradicije i nacionalnog blaga kod djece i učenika, nastojeći ih potaknuti na vlastito stvaralaštvo i istraživački rad. Propitkujući lokalna, a preko lokalnih i univerzalna te globalna iskustva, bili su potaknuti da prepoznaju i uvažavaju kulturne raznolikosti radi postizanja razumijevanja i odgovornosti te razvijanja
kritičkoga, kreativnoga i skrbnog mišljenja.

Cilj je natječaja i izložbe da učenici svojim crtežima, kolažima, slikama, reljefima i skulpturama izraze ljepotu hrvatske nacionalne baštine. Kroz likovni izričaj upoznaju svoju domovinu kako bi u multikulturnom svijetu koji ih okružuje sačuvali svoj nacionalni identitet te razvili svijest o bogatstvu i raznolikosti kulturnih baština i identiteta, kao neprocjenjivih vrijednosti u suvremenim globalizacijskim procesima.

“Tradicija i suvremenost – izložbe dječjih likovnih radova – pregled 20 godina” djelovanja omogućila je da na jednom mjestu sagledamo temelje i rezultate rada onih koji uče, koji žele znati i koji teže nesputano razvijati osobni izričaj. Generacije mladih upravo su kroz tu predanost upoznale svu čaroliju svijeta umjetnosti.

Zajednički rad sa brojnim sjajnim nastavnicima likovne umjetnosti koji su predanim pedagoškim radom sudjelovali u ovom besprijekorno vođenom i organiziranom dugogodišnjem projektu svake je godine iznova rađala novim, nezaboravnim kreativnim uzletima.

Na ovoj poveznici imate mogućnost zaroniti u čarobni svijet dječje mašte i podsjetiti se na sve dječje likovne radove koji su bili nagrađeni i pohvaljeni tijekom ovih dvadeset godina i podsjetiti se na sjajne nastavnike
koji su u projektu sudjelovali.